Av Heidi Kilen
Det begynner i april. Nesten usynlige små frø settes i jorden. De vannes og settes lyst i alle husets vinduskarmer. Miraklet skjer. De spirer og stikker hodet opp av jorden. Kraften i et lite frø stopper ikke å forbause meg. I kinesisk medisin kaller vi det Chi eller Prana. På godt norsk kan vi kalle det livskraft. Det er kort og godt den kraften som gjennomsyrer alt levende, det som får alt til å vokse, også mennesker. Et lite frø har koden i seg til å bli akkurat den planten det er ment å bli. Hvor den vokser og hvor mye vann og næring den får avgjør hvor stor og sterk den blir.

Slutten av mai er ilddåpen for plantene. De må ut. Det er rett før de overtar vinduskarmene så de må ut i drivhusene. Det er fremdeles kaldt, så en liten oljeovn må til på de kaldeste nettene. De overlever med litt pjuskete blader.

Vann, lys, jord og frisk luft gjør plantene store og sterke. Når elementene møtes skjer miraklet som gir liv. Når jeg steller i drivhusene tenker jeg på at slik jeg vanner og pleier plantene, slik må jeg stelle med meg selv for at jeg skal kunne fylle hele mitt potensial som menneske. For meg er det å plante et frø en symbolsk handling. Yogaelevene mine får hver vår et frø som kan plantes og stelles. Det er en symbolsk handling for å vise at vi må passe på oss selv. Frøene er som deg. De krever vann, lys, jord og litt kjærlighet for å vokse.

Sukkererten:
Noen mennesker er som sukkererter, de trives og kan vokse og produsere i de fleste omgivelser. Frø som skal bli en sukkerert kan plantes rett ut i jorden, og vil vokse villig. De er lette å få til og smaker godt. I vokseperioden trenger de et stakitt til å klatre i og selvfølgelig vann, men det er enkelt. Plant en sukkerert om du kjenner deg igjen.

Agurker:
Agurkfrø og agurkmennesker er litt mer krevende. De plantes i små potter inne. De trenger mye vann og må plantes om i stadig større potter. Når de settes ut trenger de et lunt sted, ikke for mye eller for lite sol. Et lite frø vil i løpet av sommeren ha røtter som rommer en stor bøtte. Når du ser på den høye flotte planten (som for øvrig må støttes opp) forstår du at uten sterke røtter kan den heller ikke vokse til himmelen. Agurken blir saftig og god. Plant en agurk om du kjenner deg igjen.

Krydderplanter:
Om du trenger litt ”krydder i tilværelsen” anbefales en stor kasse med forskjellige krydderurter. Det er deilig å hente friskt og godt krydder. Det frisker opp alle rettene dine.
Bier og humler trives godt hvor det vokser og gror. Om du setter deg stille ned, vil du høre naturens vakre symfoni. Summing av gode sommerlyder, vakkert å se på og smaker godt.

Hagearbeid gir god kontakt med rotchakra. Det gir meg sterke røtter, slik at jeg kan vokse høyt. Å vanne en plante er meditativt. Jeg blir forankret til Moder Jord og føler stillhet i meg selv. Jeg føler meg som en urkvinne når jeg vanner, steller og høster egen avling, og den er 100 % økologisk.

Når jeg dyrker og steller i hagen er det godt for meg, men også for Moder Jord. Selv om vi i Norge fremdeles har det rent og pent så sliter dessverre store deler av verden med forurensing av alle slag. Selv har jeg ingen stor hage, men har prioritert å få to drivhus på terrassen. Plant på balkongen eller der du finner plass. Alt hjelper for bier, humler og en grønnere planet.

Lykken er i de små ting, som å vanne en plante.
Ha en nydelig sommer, med ditt lille lykkeprosjekt.