Kortreist Yoga – intervju med Kine Orheim

I disse tider er en av de nye trendene yoga. En fordel med denne indiske disiplinen er at den kan praktiseres nesten hvor som helst av hvem som helst. Den er heller ikke forbeholdt de åndelig søkende, men er en flott ting å gjøre for alle som ønsker en bedre kontakt med sin kropp.

Kine Orheim, vår lokale yogist på Harestua sa det slik da vi dro for å få en time og et intervju:
«Yoga er å komme i kontakt med kroppen, som igjen leder til kontakt med sinnet og sjelen.» Hun forteller at når hun kommer inn i yogarommet er det som om hun kommer i kontakt med en sterk tilstedeværelse av livsglede, kraft og nærvær.

Kine Orheim er biolog, lærer i videregående skole og yogalærer.  Hun praktiserer og underviser i klassisk yoga inspirert av Iyengar yoga. Nå driver hun et yogastudio som heter Yogahagen på Harestua utenfor Oslo.

Den yogaen vi snakker om er en del av tradisjonen i Hatha yoga som er den fysiske delen av yoga. Du kan også finne andre former som Bhakti yoga og Jnana yoga som er hengivelse til henholdsvis kjærlighet og visdom. En form for yoga du antagelig har hørt om er karma yoga, eller bare karma, som i seg selv betyr at du frigjør deg gjennom å gjøre og rette opp feil gjennom fysisk arbeid og virksomhet.

Kines yogarom er en fantastisk vinterhage. Vi kan virkelig føle en stemning av noe som løfter en ut av hverdagens kjas om mas og tar en med inn i en annen og mer fredfull og klar verden.

Kine underviser i en form for yoga som i utgangspunktet er utformet av den indiske yogien Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (1918 –2014), også kjent under navnet B.K.S. Iyengar.

Hun har arbeidet med yoga i 8 år og følger ikke lengre et strengt system.  Vi hadde som nevnt gleden av å ha en time med Kine, og opplevde henne begge som en svært behagelig og omtenksom instruktør. Kanskje det er slik at når du virkelig kan ditt redskap, så kan du også bruke det på mange forskjellige måter og improviserer når det passer.

Hva er Iyengar yoga?

Iyengar yoga er en detaljert og kraftfull yogatype. Det er en tøff utdannelse der kravene er høye til egenpraksis, pedagogikk og kunnskapen om den hver enkelte yogastilling (asana) og effektene av disse på kropp og sinn. Anatomi og fysiologi er en del av utdannelse. Ulike typer yogautstyr (blokker, belter, tepper, stol og bolster) blir brukt til å tilrettelegge yogastillingen for den enkelte utøver. Dette gjør det mulig for virkelig alle å praktisere yoga, uavhengig av alder og fysisk utgangspunkt.

Hvilket land kommer denne tradisjonen fra?

Den kommer fra India. Fra Poona. B.K.S. Iyengar tok for seg yogastillingene og laget et svært detaljert system. Han døde i 2014, 92 år gammel.  B.K.S Iyengar var et sykelig barn som ble sendt til sin svigerbror Tirulai Krisnamacharya, ofte referert til  “den moderne yogas far”. B.K.S Iyengar gikk inn i en svært krevende yogapraksis under ledelsen av Krisnamacharya, og gjennom flere år med intens skolering i yoga ble Iyengar først og fremst frisk, men ble også en av verdens fremste kjennere av yoga og yogafilosofien.

Så det er en ganske ny tradisjon?

Det er en type yoga som bygger på eldgamle tradisjoner, deriblant på Yoga sutra av Patanjali. Det som er nytt er at med Iyengar yoga ble yogastillingene (asana) nøye systematisert og kategorisert.  Det er en detaljert, nesten vitenskapelig beskrivelse. I denne yogatypen begynte man å ta i bruk hjelpemidler som klosser, belter, stoler, m.m. Yogatypen er nå utbredt i store deler av verden. En av fordelene er at den veldig lett kan tilpasses den enkelte for å forebygge og forhindre skade. Man kan sørge for at alle kan oppleve effekt i stillingene uansett helse.

Jeg er dypt inspirert av Iyengar yoga, men underviser mer og mer min egen form for yoga. Jeg har et godt fundament innenfor yogaen og biologi som jeg har studert.

 

Hvor har du lært yoga?

Jeg startet mitt første yogakurs da jeg var 17 år og var utvekslingselev i Italia. Yoga føltes fra starten helt naturlig for meg, som om å komme hjem.

Har du alltid vært spirituelt interessert eller er det en spesiell hendelse som har startet det?

Jeg har alltid vært spirituelt interessert. For meg begynte det da jeg var veldig liten. Jeg har alltid vært søkende og lest mye åndelig litteratur. Man har jo forskjellige utfordringer som man prøver å finne ut av. Jeg har hatt sterk uro i perioder. Så det har vært en slags katalysator for meg. Jeg har alltid hatt en tanke om at vi egentlig har en indre av ro og fred og glede. Så hva er det som forstyrrer og fjerner oss fra den? Hva kan jeg gjøre for å finne tilbake til den?

Og da synes du yoga har hjulpet?

For meg har det vært veien tilbake til livskraft, livsglede og tilstedeværelse. Åndelighet er en tilstand for meg, en opplevelse av fred. Jeg opplever at  vi er forbundet med Gud, men vi har kanskje mange elementer i dagliglivet som forstyrrer den følelsen av å være i kontakt.

Begrepet Gud kan jo være så mangt. Hva oppfatter du som Gud?

Jeg oppfatter det som en ren følelse av kjærlighet og fred.  Når jeg kommer inn i yogarommet opplever jeg en sterk tilstedeværelse, at jeg er her, nå. Det gjelder i min egen praksis og når jeg underviser. Det er en sterk opplevelse av livdsglede og livskraft. Det er nærende både å undervise og å gjøre yoga selv.

Hvordan opplever du interessen for yoga i ditt nærmiljø?

Det har vært stor interesse i nærmiljøet. Jeg har stor pågang og fulle kurs. Folk synes det er kjempegøy.  Mange har fortsatt noen fordommer om yoga, og ser for seg at det er umulig å gjøre eller at det bare er “å sitte der”.

For meg er yoga å komme i kontakt med kroppen sin. Den kroppskontakten leder også til tilstedeværelse i sinnet. Fokuset på kroppen blir en øvelse i oppmerksomhet. Det vil til slutt føre til en følelse av ro og senke stressnivået. Yogaen avdekker hele tiden lag for lag. Det blir som å skrelle en løk. Å avdekke og fjerne lag for lag av det som ikke er en selv.

Hvorfor begynte du å studere biologi?

Jeg er vokst opp på en gård som lå litt øde til og lekte mye ute. Jeg har alltid følte en nær tilknytning til naturen og er veldig nysgjerrig på hvordan ting fungerer. Hvordan fungerer naturen vår? Hvordan fungerer kroppen vår? Hva er forbindelsen til det åndelige.

Nå bor du litt landlig til. Er du mye ute i skog og mark?

Jeg er mye ute i skogen. Det er veldig viktig for meg Det handler om å være til stede. Man kan drive yoga ute i naturen. Yoga betyr forening av for eksempel kropp og sjel. Herunder også det lille selv og det store selv.

Med det store selv mener du Det høyere Selv? Har du noen tanker rundt det?

Det høyere Selv blir avdekket gjennom yoga. Lag for lag. Det høyere Selv er for meg Gudskontakt.

Det handler om denne roen og harmonien du snakker om?

Det er det som er kjernen for min del. Å slutte å identifisere seg med det lille selvet og heller begynne å identifisere seg med Det høyere Selvet. Jeg kjenner at jo mer jeg avdekker av tankemønstre, reaksjonsmønstre og fjerner støyen både i hverdagen og i sitt indre jo mer harmonisk blir jeg.

Yogaøvlese: Dandasana
Denne yogastillingen er super for å styrke ben, rygg og kjernemuskulatur. I stillingen skaper man også lengde og fleksibilitet i ryggsøylen, noe som kan være viktig i forebygging av prolaps. En utstrakt ryggsøyle er fra yogatradisjonen kjent for å skape god energiflyt i kroppen.

 

Bilde 1 viser den klassiske stillingen. Flekse føttene, press ben og sitteknoker ned. Bruk fingrene og armene til å skape et løft i overkroppen. Rull skuldrene bak og nedover for å skape en mest mulig åpen brystkasse.

Bilde 2 viser en variasjon av Dandasana. Hekte tomlene sammen og bruk dette grepet til å forlenge ryggsøylen. Kjernemuskulaturen blir særlig aktivert i denne stillingen.

 

 

 

Flere artikler om liknende temaer …