Magien i lyd og mantra

Av Britt Bjørgård

Vi kan vel trygt si at vi alle og enhver erfarer press og stress i den tiden vi lever i. Det er ikke nok med at vi opplever turbulens i både politikk og miljø, vi må også håndtere vårt indre, private landskap. Vi kan prosessere følelser som utrygghet, bekymringer, sorg og sinne på grunn av alt som skjer rundt oss og i verden. Det kan til tider være veldig intenst.

Til tider befinner vi oss selv i en tilstand der tankene kverner rundt i hodet i ett kjør. Minner surrer rundt. Vi tenker på forskjellige reaksjoner vi har hatt, på situasjoner dagligdagse ting vi tenker vi må, bør eller skal. Noen ganger skjer det ting som vi ikke har kontroll på som berører oss dypt og setter sine spor

Hvordan tar vi oss av utfordringene og vanskelige tider som legger press på våre liv? Mange av oss har forsøkt mange ulike løsninger som vi før eller senere oppdager ikke fungerer særlig bra. Det er lett å miste seg selv i mentale drømmer og fantasier, alkohol, eller andre ting som gir oss en følelse av å slappe av, selv om det bare er for en stund.

På ett eller annet tidspunkt innser vi at vi gjør mer skade enn bot på oss selv, og at vi trenger en bedre måte, noe mer permanent og forhåpentligvis lettere.

Hva er Mantra?

Noe av det første du vil legge merke til med kundaliniyoga er hvor ofte man benytter mantra. Så hva er mantra? Og hvordan foregår det?

Mantra er en kreativ projeksjon av sinnet gjennom lyd. Det høres kanskje rart ut, men tanker er som en ting. Det samme gjelder lyd. Vitenskapen om mantra er basert på en forståelse av at du kan projisere en spesifikk form for energi gjennom sinnet. Du vil da få en bestemt og forutsigbar effekt på psykologien i vår menneskelige kropp, chakraene, vår psyke og i våre 10 kropper. I kundaliniyoga snakker vi om at vi har en fysisk kropp, tre som representerer sinnet samt seks mer energetiske kropper. Mantra er en lydbølge som skaper en spesiell effekt i deg.

Du kan føle det, noe du kan teste ut selv. Ikke ta det for gitt. Ordet mantra kan brytes ned til «man», som betyr sinn og «trang» som betyr bølge eller projeksjon. Et mantra er således en flyt av lyd som du pulserer rundt i sinnet for å skape en spesiell effekt.

Hvert mantra er en matematisk oppskrift. Det kan skape et målbart resultat. Det kan forandre mønstre og kjemi i hjernen (med både fysisk og metafysisk effekt). Selv store institusjoner som Harvard og UCLA har målt fysiske effekter fra mantra og meditasjon på blant annet Alzheimers pasienter og deres omsorgspersoner. Det er kombinasjonen av betydningen av et mantra og de rytmiske repetisjonene av dem, som skaper kraften i mantra. Pustemønstret som oppstår fra mantra er også nyttig.

«So that`s the power of mantra, because mantra moves the elements – all five elements (jord, vann, luft, ild og eter), plus heavens, plus the Earth”   Yogi Bhajan 8/6-94

Når vi chanter et mantra, enten i stillhet eller høyt, er det en metode der vi innretter sinnet. Alle våre emosjoner (sorg, glede, bitterhet, sinne), er vibrerende frekvenser. Vi kan kalle dem tro, tanker, holdninger eller hva du vil – men i bunn og grunn er de vibrerende mønstre og de bestemmer hvilket «program» som går i ditt sinn. Du har helt sikkert lagt merke til gjentagende tanker som kan surre og gå i timevis, ja til og med ukevis og månedsvis. Veldig mye av det vi mener er «realiteter» er programmer som er prentet inn i underbevisstheten vår. Disse vibrasjonsmønstrene bestemmer hva vi føler om alt vi erfarer. Vi kan bli mer bevisst på retningen på våre tanker, hva vi føler i øyeblikket ved å velge hva vi tenker.

Vi bruker mantra hele tiden

Om vi er oppmerksom på det eller ikke, så bruker vi mantra hele tiden. Det kan være mantra som;

Jeg er sliten,Å, jeg har så dårlig tid, jeg er for tykk til å gjøre…, jeg er ikke god nok, dette får jeg aldri til, jeg har ikke nok penger, ingen er glad i meg, jeg er så ensom

– slik kan våre ubevisste mantra høres ut. Dette er vibrasjonsmønstre som vi sender rundt i sinnet.
Når vi bevisst bruker et mantra så påkalles en spesiell vibrasjonsresonans og plasserer det inn i sinnet i stedet for de negative tankene. Så hvis mantra er for fremgang, lykke, intuisjon eller andre magiske ting, så er det et nytt og oppløftet vibrasjonsmønster vi plasserer i vårt felt. Og det spiller ingen rolle om vi forstår betydningen av mantraet; det virker uansett. Selve lyden er kodet med mening og en rekkevidde på vibrasjonen.

Dette handler ikke om tro. Ikke er det noe placebo heller. Det handler om at universet bruker spesielle frekvenser for å manifestere ting. Mantra ble utviklet av dem som kunne høre og forstå universets språk. Så blomstret det frem kombinasjoner av lyd for å skape spesielle vibrasjonsmønstre for å speile dem tilbake til universet på dets eget lydspråk, lys og energi.

For å kunne forstå mantra, så må vi forstå at alt er energi. Alt vi er og omgir oss med er vibrerende energi. Selv slike ting som steiner, biler, trestokker vibrerer, ikke bare du, jeg og musikk. Alt visler på sin egen frekvens. Noen vibrasjoner er høye, andre er lave.
Den høyeste vibrasjonen av alle, er det vi kaller Gud og andre kaller det «universet» eller «universets kjærlighetsintelligens» eller en «høyere kraft». Navnet betyr ikke så mye, bare dets høyere vibrasjonsfelt.
Jo høyere vi vibrerer, jo nærmere er vi i union med det. Ved å benytte mantra kan vi bokstavelig talt synkronisere med de høyere vibrasjonene. Denne unionen er hensikten med yoga og det er derfor Kundaliniyoga, mantra og chanting er så høyt verdsatt.

Et mirakel mantra

Som jeg allerede har vært inne på så er mantra en gammel teknologi som har vært brukt for å kommunisere med kosmos gjennom lange tider. Når du vibrerer med kosmos så vil det tjene deg. Her er et kundaliniyoga mantra for å påkalle mirakler.

Guru, Guru, Wahe Guru, Guru Ram Das, Guru, uttales; Guroo Guroo Wha-hay Guroo, Guroo Ram Das Guroo

Du finner veldig mange vakre innspillinger av dette mantraet på bl.a. youtube. En av dem er med Snatam Kaur. Lytt og syng med. Nyt det.

 

 

Flere artikler om liknende temaer …