Vincent van Goghs spiritualitet

Utstilling på Hadeland Glassverk sommeren 2019

Vi blir fortalt at nyfødte ser verden som en virvel av energi. Vi lærer etter hvert å feste blikket og se at virvelen av energi tar form og danner bilder. Som tiden går ser vi bare formen og glemmer at alt egentlig er en virvlende strøm av energi, som for et kort øyeblikk i tid organiserer seg på en måte som er konstant.

Geni og/eller galskap
En av de malerne som berørte meg sterkest i ung alder var Vincent van Gogh. En mann som i sin samtid solgte et bilde og endte opp med galskap og selvmord. Er ikke det en spennende ettertanke. Kanskje går de noen i blant oss i dag som vi fullstendig overser og regner som gale, som av ettertiden vil bli kalt geniale og langt forut for sin tid?
Landskapet som en strøm av energi

Van gogh: Stjernehimmel, Hadeland Glassverk 2019

De gamle keltiske vismennene beskrev landskapet som en strøm av energi. Ikke ulikt feng shui og akupunktur, hvis hensikt er å holde strømmen av livsenergi åpen. En av de tingene som kjennetegner van Gogh er den intense bruk av farger, spesielt gult og blått. En annen er at han maler himler, trær og åkre som en strøm av energi. På meg virker det som om han befinner seg et sted hvor han ser gjennom formens fasthet og inn til strømmen av energi som ligger bak og under.

Jakten på det umulige
I sin ungdom prøvde Vincent å bli en omreisende predikant. Etter hvert ble han bedt om å slutte i sin åndelige gjerning, fordi han var for intens og ivrig. Han var antagelig et av disse menneskene som opplever seg selv og livet veldig intenst og uten de samme sikkerhetsmarginene som folk flest har. Det førte til at han i dag kan sies å være en av verdens aller største kunstnere. En skaper av malerier som berører hjerte og sjel til veldig mange.

Van Gogh: Kirsebærtrær
Hadeland Glassverk 2019

En reise
Alle maleriene til van Gogh tar meg med på en reise. Det kan være kirken i Auvers- sur-Oise som både er fysisk og samtidig i ferd med å oppløse seg i en høyere spirituell dimensjon. Det kan være kirsebærtrærne fra hans japanske periode som uttrykker en enkel og ren skjønnhet som trenger dypt inn i sinnet til de som ser det. Eller det kan være hans fantastiske himler, hvor du ser energien danse bortover og minne deg på at vi egentlig er strømmer av bevissthet og energi som beveger oss gjennom formen. Han forteller meg at vi ikke er formen, men energien, fargen og livskraften som strømmer gjennom oss. ●

VAN GOGH ALIVE

Opplev et spennende, nytt univers i verdens mest besøkte interaktive utstilling. 11. mai – 18. august 2019 på Hadeland Glassverk!
Les flere artikler og  småstoff om miljø, spiritualitet, meditasjoner, krystaller, universet, quizzer o.l. i pdf-utgaven av Orakel.

Artikler

Månefasene og månen i stjernetegn


Waning Crescent Moon
Waning Crescent Moon

The moon is currently in Libra
The moon is 24 days old

Flere artikler