Skulptursommer på Kistefos-Museet

Av Briana Holberg
Foto: Per Henrik Gullfoss

Er du på tur i nærheten av Jevnaker i sommer så er Kistefos et fint sted å besøke. Kistefos-Museet består av industrimuseum (det gamle tresliperiet), kunsthall (malerier) og Scandinavias største skulpturpark.

Her finner du verk av flere verdens mest kjente moderne kunstnere som Fernando Botero, Tony Gragg, Claes Oldenburg og Coosje van Bruggen, Petroc Sesti, Anish Kapoors og Marc Quinn med flere.

«Veien til stillhet»
I Kistefos skulpturpark finner du mange utrolige skulpturer som pirrer fantasien. En av de flotteste er etter min mening dansken Jeppe Heins fantastiske landskapsskulptur ”Veien til stillhet”, en labyrint av speil i rustfritt stål og en fantastisk fontene som sentrum.
Du kan vandre inn i skulpturen og se deg selv gjengitt i uendelige, nærmest holografiske, versjoner. Skulpturen er spesielt laget til Kistefos og før starten på prosjektet gjennomførte Hein en pilegrimsferd på St. Olavsveiene mellom Oslo og Trondheim. Møtet med naturen og stillheten på ferden representerer et vendepunkt i Heins kunstnerskap.

Skulpturens form tar utgangspunkt i vannets bevegelse og skaper en rekke rom med ulike dimensjoner av stillhet: øredøvende stillhet der vannet kommer til fri utfoldelse i fontenen, men også rom for kontemplasjon og konsentrasjon. En tradisjonell labyrint desillusjonerer, og svekker følelsen av retning og sted. Denne labyrintens åpne form vekker sansene, øker tilstedeværelsen og bevisstgjør oss våre omgivelser. Hvor befinner vi oss, og hvor er vi på vei? Dette er spørsmål som opptar kunstneren.
Fra Kistefos nettside

«All of Nature Flows Through Us»

En annen fantastisk skulptur er kalt «All of Nature Flows Through Us» av Marc Quinn.

«All of Nature Flows Through Us» av Marc Quinn.

Skulpturen er plassert midt i elven ved Kistefossens utløp. Den er laget av bronse, og forestiller et øye.

Regnbuehinnens mønster er omhyggelig risset inn i overflaten, i relieff, og den sorte pupillen er erstattet av et hulrom der det skummende vannet fra fossen strømmer gjennom øyet før det igjen blir en del av det naturlige elveleiet.
Fra Kistefos nettside

Skulpturen står midt i Randselva som et stort bronseøye hvor vannet fosser ut gjennom pupillen. Det er en spirituell opplevelse i seg selv å betrakte øyet og vannet som bruser ut.

For info: https://kistefos.museum.no/

Artikler

Månefasene og månen i stjernetegn


Waning Crescent Moon
Waning Crescent Moon

The moon is currently in Libra
The moon is 24 days old

Flere artikler