Tassologi – spå i kaffegrut

Morsom utstilling på Blaafarveværket på Modum i sommer .
Årets utstilling kalles «Hjemmets skatter»

Blaafarveværket på Modum er 50 år i 2018. I den forbindelse har den årlige kunstutstillingen temaet «Hjemmets skatter», og viser skatter i porselen som fat, boller, krukker ol. Porselenet er satt sammen med eldre og moderne malerier hvor alle har med minst ett porselenprodukt.
I et av maleriene av svensken Pehr Hillestrøm fra 1700-tallet finner man temaet spådom i kaffegrut også kalt tasseografi. Blaafarveværkets åpningtider: I tiden 18.juni – 19. august er det åpent alle dager 11- 18

Import av kaffe og te på slutten av 1600-tallet førte til at tasseografi ble populært. I maleriet ser vi en eldre kone spå i kaffegruten i en porselenskopp, mens to yngre kvinner lytter.

Kunsten å spå i teblader og kaffegrut.
Opp gjennom historien har mennesket forsøkt å se inn i fremtiden ved hjelp av alle mulige midler. En av de eldste former for divination er det som har betegnelsen haruspeks. Det var å forutsi fremtiden ved hjelp av innvollene til døde dyr som var slaktet. En metode som kom noe senere og trygt kan kalles mere sivilisert er tassologi eller tasseomancy. Ordet er satt sammen av ordene for te, logisk studie og spådomskunst.

Tassologi er å se inn i fremtiden ved hjelp av tebladene eller kaffegruten som samler seg på kanten og i bunnen av en kopp. Man har i teen eller kaffen, drikker den opp og så virvles innholdet i koppen rundt, før man heller ut restene og ser på form og farge til det som ligger igjen.

Det var så populært en stund at på slutten av 1800 tallet var det flere pottemakere som fremstilte kopper som var spesielt egnet for utøvelse av Tassologi. Det kunne for eksempel være kopper med astrologiske mønstre, hvor man skulle kombinere det tebladene/kaffegruten fortalte med astrologien. Den som leste kunne se former og skikkelser som fugler eller hunder i bunnen av koppen. De viste hva som varslet gode og lys fremtid, og hva som varslet at trøbbel var i vente.

En slange betyr at det var fiendskap og falskhet rundt en. En spade var arbeid og god fremtid. Fjell kunne bety reise eller hinder avhengig av form og fasong. Et hjul ga løfter om penger og et hjerte sa at det var kjærlighet i sikte.

Man følger ofte en tidslinje, hvor kanten av koppen er nåtiden og jo dypere man kommer ned i koppen, jo lenger inn i fremtiden beveger man seg.

Vi må bare anta at en av grunnene til at denne spådomsformen synes å ha avtatt i utbredelse rett og slett er fremveksten av teposer og kaffemaskiner som fremstiller drikkene uten at det etterlates spor av blader og grut i koppen. Men skulle du ha lyst til å forsøke, så er det bare å sette i gang. Du kan jo bruke samme symbolleksikon som en drømmetolker, samt huske på at nåtiden er på kanten og fremtiden lengre ned i koppen.

Tone Briana Holberg, redaktør mystikk.no, mastergrad i kunsthistorie, hovedfag i musikk fra UIO

*

Flere artikler:

Star Wars og kraften

Star Wars og kraften

For lenge siden i en galakse langt langt borte…
slik begynner Star Wars filmene. Det minner sterk om eventyrene slik de begynner… det var en gang…
Og akkurat slik eventyrene inneholder budskap til mennesket, inneholder også Star Wars budskap til mennesket i vår moderne tid. La oss utforske noen av budskapene de tre første filmene presenterer med hovedvekt på det åndelige aspektet.