De magiske runene

DE MAGISKE RUNENE

Del 3: ŪruR – Ūr

av Dag-Rune Linnerud

 

Runene er på mange måter omgitt av mystisk aura, som i lang tid har appellert til søkende og spirituelle mennesker. Og det er sant, at det finnes en esoterisk kunnskap knyttet til runene, som vi skal utforske i de kommende månedene i Magasinet Harmoni. Men hva betyr egentlig ordet rune?

 

ŪruR – Ūr

Urnordisk: ūruR

Norrønt: ūr/ūrr

Angelsaksisk: ūr

Fonetisk verdi: U

Betydning: Urokse, urkraft

 

Runen u i Frøys ætt. UruR – Urokse, urkraft

På angelsaksisk har vi runenavnet úr, fra aurochs, der den eldste betydningen av navnet er urokse. Dette støttes av det gotiske alfabetet, der navnet for bokstaven u er Uruz. I det islandske runediktet finner vi imidlertid at úr (Ūrą) betyr vann og styrtregn. Begge deler kan medføre like stor riktighet. Mens lydverdien til runen forble omtrent den samme i overgangen fra den eldre Futhark til den yngre Futhark, fikk runen et nytt innhold.

Uroksen er en utdødd okseart, som vandret fra India til Europa for 250.000 år siden. Den siste kjente ekte uroksen, som er nært beslektet med det nåværende tamkveget, sies ble drept i Jaktorów-skogen i Polen i 1627. Mer enn 17 000 år gamle fargerike bilder av uroksen, fins i hulemaleriene i Lascaux-hulene i Frankrike. Urtidsoksen var oldtidens fremste offerdyr. De unge krigerne i de germanske stammene ble testet i styrke og utholdenhet. I en ildprøve måtte mannen drepe en okse med sin egen styrke og enkle våpen. Etterpå skulle han flå oksen og bringe hornene tilbake til stammen, som bevis for sin manndomsprøve. Uroksen har i all tid vært et symbol for fysisk styrke, utholdenhet, mot og maskulin kraft.

Urokse: Wikimedia / Henri Kerkdijk-Otten

Tyren er også navnet på et stjernebilde, i eldre tid den første i zodiaken. Tyren på stjernehimmelen kan du se som en tydelig spiss vinkel. Det er oksens horn. Litt til høyre for Tyren, finner vi Pleiadene. Dette er en ansamling av unge stjerner, en åpen stjernehop. I gresk mytologi var Tyren, eller Taurus, Jupiter forkledd som okse.

ŪruR -runen forbindes med urokse, urkraft og fysisk styrke, og fysisk styrke kan forbindes med åsaguden Tor.

 

Tor i Snorres Edda: «Tor er den fremste av dem, han som blir kalt Åsa-Tor eller Ake-Tor. Han er den sterkeste av dem alle – både guder og mennesker. Han har riket sitt der det heter Trudvang; og hallen hans heter Bilskirne. I den salen er det 540 golv; det er det største huset som folk vet om.»

 

u – runens symbolverdi:

ŪruR -runen med betydning urokse, symboliserer fysisk styrke, mot og utholdenhet.

Ledetråd: Maskulin energi og urkraft. Være aktiv og handlingsorientert.

Tilleggskommentar:

I ungdomstiden har vi overflod av fysisk energi. Den fysiske styrken kan også misbrukes og må derfor styres av gode verdier.  Når vi blir eldre må vi lære oss å ta bedre vare på den energien vi har til rådighet, sørge for å få nok hvile, spise, trene og leve sunt. Visdommen kommer fra egne erfaringer med årene. Derfor heter det i de gamle norrøne kildene, at vettet er mer verdt enn gull.

I vers 58 i Håvamål står det skrevet: «Stå tidlig opp og kjemp/for det du ønsker/før andre tar det/en lat ulv/får ikke kjøtt/de sovende beseires».

 Med andre ord: Grip dagen og vær aktiv. Da vil du før eller siden lykkes i dine bedrifter.

 

 

 

Flere artikler: