Kjærlighet i Koronaens tid.

Av Per Henrik Gullfoss

Den kjente og store forfatteren Gabriel Garcia Marques skrev en gang en roman som het Kjærlighet i Koleraens tid. Det var et arbeid som beskrev hva som var sterkere enn kolera og viktigere enn å overleve.

I denne artikkelen vil jeg etter beste evne se på corona pandemien vi står oppe i fra et spirituelt synspunkt.

Siden tidspunktet for vår individuelle død ikke er hovedsaken i denne artikkelen, vil den til tider kanskje virke som den ikke har empati og medfølelse. Personlig har jeg en dyp opplevelse og kontakt med angsten og smerten som skyller over verden. Det gjelder smerten til de som rammes av viruset gjennom å dø selv, eller gjennom å være nær noen som blir «revet» bort på en vond og vanskelig måte. Det samme gjelder alle de «vanlig» syke som rammes fordi helsevesenet i deres land mer eller mindre har brutt sammen.

Hvis du ikke ønsker å se på det som skjer fra en slik vinkel, hvor selv de mest vanskelige ting har en hensikt og mening og kan betraktes som en gave, så er det nok best at du slutter å lese her.

Mange snakker om at konsekvensen av dette viruset er noe vi ikke har sett siden annen verdenskrig. La oss derfor begynne der og stille spørsmålet, hva kunne hensikten være med annen verdenskrig?

For det første var det en utrenskning av gammelt hat, aggresjon og bitterhet, som gjorde at mange i ettertid tenkte: Håper vi har lært… aldri mer. Noe av det grusomste ved annen verdenskrig var folkemordet på jøder, sigøynere og homofile. Til en viss grad har verden på grunn av disse redslene unngått å gjøre det samme igjen. Når det har skjedd, som i Rwanda, har store deler av verden reagert med fordømmelse og avsky.

Dem siste handling som avsluttet annen verdenskrig var atombomben.

Tenk deg et scenario hvor Hitler og Tyskland eller Japan hadde klart å utvikle atombomben før krigen var over. Da hadde det trolig blitt den siste store krigen, siden ikke mye av verden og menneskeheten ville vært tilbake. At det skjedd en slik utrenskning, før atombomben var allment tilgjengelig, er kanskje det som gjorde at vi enda ikke har utslettet oss selv?
I vår verden, hvor alle reiser i fykende fart over alt, så sprer virus og sykdom seg på en måte og i et tempo som overgår alt vi hittil har opplevd. Kanskje denne relativt milde pandemien som vi står oppe i, er det som trengs for at vi skal si aldri mer? Det er kanskje nødvendig for at verden vil forberede seg og kunne stoppe og håndtere mere alvorlige tilløp til pandemier i fremtiden?

Når vi er inne på det, så medførte annen verdenskrig store endringer av hvordan vi organiserte våre samfunn, hvordan vi behandler den tapende part og hvordan vi forholdt oss til makt. Vi fikk en angst for diktatorer og hadde en ide om at vi skulle bygge opp samfunnet, slik at det var bra for våre barn og barnebarn. Å gjøre alt med tanke på hva det vil føre til om hundre år er kanskje en god måte å bygge en sivilisasjon på?

En av grunnene til annen verdenskrig var at Tyskland fikk en nådeløs og elendig behandling etter den første. Det tyske folk hadde ingen mulighet til å komme seg ut av fattigdom og elendighet ved egen hjelp. Resultatet det førte til burde gi oss en pekepinn på hva som skal skje hvis mange mennesker opplever at de ikke har muligheten til å komme seg ut av en slik situasjon!

Hvis vi forstår av at vi må samarbeide over landegrenser, fornyer vår angst for diktatorer og maktmennesker og gjenføder en vilje til å bygge et samfunn for fremtiden, så vil jeg si at dette viruset også har brakt med seg en gave.
Ord om kjærlighet, likhet, frihet, spiritualitet og fellesskap er ikke verdt noe, hvis det ikke etterfølges av praksis.
Det systemet som i praksis har fungert best på noe tidspunkt i menneskets kjente historie er det sosialdemokratiske systemet slik det ble utviklet i de nordiske land.

Det har gitt størst velstand for flest mulig mennesker. Skapt det samfunnet som er mest tolerant, har mest tillit og tar seg best av sine syke og svake.

I dag er det mye snakk om å bytte ut denne modellen, med gamle modeller som er liberalistiske, kapitalistiske eller privatiserte, som over lang tid har demonstrert at de i praksis er underlegne den sosialdemokratiske modellen. Med et sukk kan jeg spørre: ”Hvor utopisk og ufornuftig kan man bli, som tror at ting som gjentatte ganger har vist seg å ikke fungere, ved et mirakel skulle vise seg å være glimrende?”

Det er som å tro at hvis du bare skifter ut mannen eller kona di, uten å gjøre noe med deg selv, så vil alt gå så mye bedre. Noen av dere har prøvd det og forstått at det man må forandre er seg selv.

Det betyr ikke at jeg sier den sosialdemokratiske modellen er toppen av vår mulige kransekake. Tvert imot så tror jeg den er en ring som ligger langt ned i kaka. Men for å finne noe bedre må vi legge en ny ring av virkelighet oppå den gamle. Ikke spise oss ned til bunnen og gjenta de gamle fadesene.

Artikkelen heter kjærlighet i Coronaens tid. Hva vil det si?
Kjærlighet betyr at vi handler og gjør noe med saker fordi vi bryr oss om andre. Det gjelder om naboen har et bein som er brukket og trenger å bli fraktet på sykehus. Eller om helsevesenet truer med å bryte sammen så vi enten må tre støttende til, eller gjøre alt vi kan for å unngå å belaste det unødvendig. Det gjelder om det er steder i verden hvor mennesker lever i sult, nød og uten tilgang på de enkleste ting som mat, vann og personlige rettigheter.

Vi gjør noe med det.
– Ut av vanlig menneskelig godhet og omtanke for andre.
Men også fordi vi vet at hvis vi ikke gjør det, så vil det få konsekvenser som ligner litt på det som skjedde i annen verdenskrig.

Kinas myndigheter har nå satt en stopper for dagens millionhandel med ville dyr, som var direkte årsak til dette viruset. Der behandles svært ofte dyr med en grusomhet og hensynsløshet som er så ille at jeg overhodet ikke orker å se på filmer som bekrefter det.

Vi mennesker er blitt så internasjonale og reiser så mye, at det som skjer i senga eller på kjøkkenet ikke lenger holder seg (stays) der det skjer. Alt forflytter seg over alt med enorm hastighet. Heldigvis… eller uheldigvis, avhengig av hvilken vinkel du ser det fra, så treffer slike ting rike og velstående land og mennesker i like stor grad som de fattige. Det er derfor Europa og USA går så kraftig til verks. Det gjelder oss selv og muligens i særlig grad de mektigste her på kloden, som jo må sies å være eldre menn.

Vi kan med andre ord håpe at det går opp for oss at vi er EN menneskehet på EN klode. Det som rammer noen av oss, på et dypere plan, rammer oss alle. Dette viruset demonstrerer dette med all mulig tydelighet. Vi mennesker har en tendens til å være så trege at vi ikke helt forstår noe før det demonstreres for oss i den ytre verden, og gjerne rammer oss selv. Et tydeligere eksempel på at det som rammer EN rammer ALLE kan vi neppe få. Det er vel ingen i hele verden som er upåvirket av at en person i Wuhan spiste et sykt dyr og døde deretter selv, etter å ha delt resultatet av sitt måltid med det kollektive felt gjennom sitt blotte nærvær i verden.

Dette gjør at alle de som trenger noe eller har en industri forstår at det ikke er lurt å være helt avhengig av at alt produseres langt unna og må fraktes. Det gjelder mat, medisinsk utstyr og legemidler, samt alt annet man trenger jevn tilgang på. Verdens klima kan vel neppe få en bedre gave enn at næringslivet forstår at de vil være tjent med å lage ting nærmere heimen og dermed ha mindre bruk for frakt fram og tilbake, som er noe av det mest forurensende vi har.

Et eksempel på næringer som har fått seg en virkelig trøkk er Cruisetrafikken. En industri som er svært forurensende og lite nødvendig. Hvem har lyst til å risikere å sitte i karantene i månedsvis i en innendørs lugar uten vindu etter dette?
Det finnes antagelig ikke et menneske som ikke er berørt av corona-pandemien. Bare det er jo utrolig. Vi lever i en slags absurd virkelighet, hvor alt er snudd på hodet og hele verden er i lockdown i kampen mot et virus.

La du merk til at jeg brukte ordet berørt av? Det er nettopp det som gir oss denne muligheten til å virkelig endre noe. Det er når vi er berørt av noe, på godt eller ondt, at det går dypt og gjør at vi forandrer oss. Når vi får døden tett på oss, får vi også livet tett på oss. Når vi får meningsløs lidelse og uhygge tett innpå oss får vi også søken etter mening og omtanke tett innpå oss. Vi rystes ut av vår menneskelige likegyldighet og jakten på en mer eller mindre meningsløs profitt.

Artikkelen heter Kjærlighet i koronaens tid. Det høres litt ut som en platt parodi. Det meste av det man kan skrive rundt ordet kjærlighet ender lett opp der. Kjærlighet er trolig det mest misbrukte forklarte, bortforklarte og vrengte ordet i menneskets historie.

Samtidig er det også en av de viktigste, om ikke den aller viktigste, kraften vi mennesker har tilgjengelig. I seg selv er denne kraften ikke en vare vi handler med, ikke en gjenstand vi kan finne, eller en drøm som aldri blir virkelig. Kjærlighet er ganske enkelt en tilstand. Jo mer du er i denne tilstanden, jo mer vil dine handlinger være preget av den. Jo mer du er av noe, jo mer vil det du gjør preges av det du er.

Så istedenfor å snakke videre om alle muligheter, handlinger og gode ting som kan komme ut på andre siden av denne krisen (ordet krise kommer fra det greske krisos, som betyr mulighet til vekst) så vil jeg bare si takk til deg som lar deg berøre. Takk til deg som åpner det rommet av ganske alminnelig kjærlighet og godhet for mennesker, dyr og alt som er… og så lar dine ord, handlinger og følelser bli inspirert av det. Da vil lyset i tunnelen ikke være et møtende tog, men en ny dag som gryr.

Artikler

mai 2021
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31