Internasjonal spiritualistkongress

Spiritualister fra hele verden var samlet på det berømte Arthur Findlay College i England 5.- 6. juli i år.

Tekst og foto: Pamela Fornell

     Fra kongressen

Slike kongresser har blitt holdt jevnlig siden spiritualismen startet på 1800-tallet. Etter noen års opphold ble det bestemt at tiden var inne til å gjeninnføre disse internasjonale samlingene. Vi spiritualister er ikke så ulik andre trosretninger. Vi har ulike grener med litt forskjellige tanker og tradisjoner. Men det er mer likhet enn forskjell.

Kongressens mål er å samle spiritualister fra de mange grupper som finnes rundt om i verden. Her skal man diskutere vår tro, og hvordan vi kan uttrykke den bedre, samt finne inspirasjon til et tettere samarbeide på tvers av landegrenser.

Den aller første kongressen i nyere tid ble holdt i 2014 i Lily Dale, spiritualistsamfunnet i delstaten New York, USA. Det ble bestemt at kongressen skal holdes hvert 4. år i forskjellige land. I år var turen for den 2. kongressen i moderne tid, kommet til i England. Den neste skal være i 2022 i Canada.

Denne kongressen samlet folk fra England, USA, Canada, Irland, Sør-Afrika, Italia, Nederland, Australia, Tyskland, Sverige og – så klart – Norge. De aller fleste av deltagerne bodde på Arthur Findlay under kongressen, men det var også en god del folk som bodde nær nok til at de deltok på dagtid for så å reise hjem om kvelden. Tenk å være så heldig at man kan kjøre frem og tilbake på en hvilken som helst dag!

Velkomst
For de som bodde på skolen ble det holdt en velkomst kvelden før. Da fikk vi en liten innføring i historien rundt selve Stansted Hall, der Arthur Findlay College har holdt til siden 1960-tallet, av daglig leder Tanya Smith. Vi fikk også se et lite skuespill der Tanya spilte Emma Hardinge Britten og museumskuratoren Paul Gaunt spilte J. J. Morse. Det er de to viktige skikkelser fra den tiden da spiritualismen startet på 1800-tallet. Dette ga oss en morsom start på kongressen som skulle gå over de to neste dagene.

  Tanya Smith som Emma Hardinge Britten.

På dag 1 holdt representanter fra de forskjellige gruppene taler om sine grupper og hva de driver med. Det var interessant å høre hvordan spiritualister i andre land tolker og forholder seg til våre felles grunnprinsipper. Jeg fikk også min tid på talerstolen da jeg fortalte om Oslo Spiritualist Society som ble stiftet for litt over et år siden, og er knyttet til Spiritualists’ National Union i England.

Representanten for Lily Dale Assembly var norgesvennen Lisa Williams. Hun bor og jobber i Lily Dale for tiden, og jeg må si at jeg var imponert over hennes beskrivelse av landsbyen som er forbeholdt folk som jobber med mediumskap og spiritualisme. Jeg snakke litt med Lisa i løpet av kongressen og hun sier at hun kunne godt tenke seg å besøke Norge igjen, så kanskje vi får se henne en gang i 2019 …?

 Lisa Williams

Viktig tema
Vi var ikke bare samlet for å være sosiale. Det ble satt av tid til diskusjon om konkrete samfunnsproblemer, og hva vi kan gjøre for å møte dem konstruktivt og hvordan vi kan være tilstede for folk både lokalt og globalt. Hva kan vi gjøre for å støtte barn og ungdom, var ett tema.
Lisa Williams hadde noen gode forslag basert på det de gjør i Lily Dale. Vi ble også gitt temaer for diskusjoner som ‘Hvordan ser DIN spiritualisme ut?’ Og ‘Det spirituelle meg’. Det ga mersmak, så jeg vil nok snakke mer med folk her hjemme i Norge om hva vi kan gjøre for å hjelpe dem som trenger ei hand å holde i.
En av foredragsholdere var Lionel Owen. Han er opprinnelig fra Storbritannia, men har bodd mange år i Sør-Afrika. Han fortalte ivrig om hvordan spiritualismen der nede er i sin spede begynnelse, og sendte en invitasjon til oss alle om å komme ned og hjelpe dem med deres arbeid. Tenk å få lov til å reise til Afrika og undervise unge og ivrige mennesker! Dette høres kanskje litt vel misjonæraktig ut, men det er ikke slik ment. Det er rett og slett en gruppe mennesker der som gjør alt de kan for å hjelpe folk – uten å trykke noen form for religion ned i halsen på dem.

Mediumdemonstrasjon
Vi fikk også oppleve to demonstrasjoner av mediumskap. Den første var vanlig kanalisering med mediene Sandy Hagger, David Scheisser, Lisa Williams, Colin Bates og Janet Parker. Den andre demonstrasjonen var det vi kaller for ‘Divine Service’. Forskjellen på en vanlig kveld med kanalisering og Divine Service er at sistnevnte inneholder en gudstjeneste med bønn og filosofi før mediene kanaliserer våre kjære på den andre siden. Der var det nye medier som deltok fra flere land.

Moderne tider krever moderne teknologi, og denne kongressen ble sendt på nett mer eller mindre i sin helhet via Zoom og ble sett av tusenvis av mennesker rundt om i verden! Det er nok fortsatt mulig å se noen av opptakene via Arthur Findlay College sin Facebook. Alle møtene ble holdt i rommet som heter The Sanctuary, mens flagg og logo fra de forskjellige landene, forrenningene og trossamfunn ble vist på et stort skjerm. Det var gøy å kunne konstatere at det norske flagget også var der!

Mot slutten av den siste dagen var folk samlet rundt et stort tuntre i hagen som er noe så sjeldent som et tulipan tre. Treet er et av de eldste i hagen, og er flere hundre år gammel. De bruker ofte å holde seremonier under treet da spiritualismen er en tro som setter den naturen høyt.
Så gikk vi sammen tilbake til Sanctuary der en høytidelig avslutning ble holdt, og representantene fra de forskjellige gruppene ble kalt frem og tok imot en solsikke. Solsikken er et vanlig symbol for spiritualister og finnes i mange logoer – blant annet hos oss i Oslo Spiritualist Society.
Vi ble alle invitert til å starte planlegging av vår reise til den neste kongressen i Canada i 2022.

Jeg må si at etter denne nydelige opplevelsen så vurderer jeg sterkt å dra dit og se hva Canada har å tilby! ●

Artikler

Månefasene og månen i stjernetegn


Waning Crescent Moon
Waning Crescent Moon

The moon is currently in Gemini
The moon is 25 days old