Høysensitivitet: En overbelastet hjerne har lite å gi

Av Lian Kirksæther

Stress og overveldende situasjoner har stor innvirkning på hvordan man har det i dagliglivet. Dette gjelder følelsesmessig og sosialt både i arbeidslivet og hjemme. En overbelastet hjerne har lite å gi, og vil fungerer dårlig på mange områder.

La oss si at du har en bærbar PC der du lagrer stadig nye ting. Bilder, videoer, dokumenter og mye, mye mer. Her lagrer du mye av livet ditt, og etter hvert blir det ganske så fullt der. Noe som ofte fører til at du vil motta varsel om at viktig oppdatering er tilgjengelig, eller at du er nær å overskride lagringsplassen din. Disse meldingene kommer ofte når du allerede er opptatt, og ikke har tid til å ta tak i det. Tiden går og en dag uten forvarsel blir PC ‘en treng og tilslutt krasjer helt.

En innebygd mekanisme som skjer ubevisst
Når det gjelder en høysensitiv-hjerne er det nesten det samme som skjer. Den legger merke til og lagrer mange detaljer, og automatisk behandler den hver enkelt av dem på et dypt nivå. Deretter finner den riktig sted til å lagre den ulike informasjonen, men det er ikke noe filter for hvilken informasjon som blir lagret og behandlet. Det er en innebygd mekanisme som skjer ubevisst. Og som høysensitiv kan man heller ikke stoppe hjernen fra å behandle informasjon på et dypt nivå.
Fortsetter man å fylle på blir hjernen etter hvert overbelastet. Du opplever at du mister kontrollen på ulike områder du tidligere hadde full kontroll. Og dette skjer på grunn av at hjernens førsteprioritet, som er å blokkere eventuelle innkommende signaler og/eller unødvendige utladninger.
I den Internasjonale undersøkelsen, som ble offentliggjort i 2019 handlet om høysensitive, arbeidslivet og stress deltok mer enn 5500 sensitive. Og så mye som 40 % opplever at de blir overveldet på jobb hver dag.

Hva skjer nå du er stresset og overveldet?
Sensitive har utrolig mange ressurser på ulike områder, men når de er stresset fungerer de dårligere. Det største problemet for de høysensitive er “for mange tanker” på en gang. Når sensitive blir overveldet opplever mer enn 60 % at tankene deres går i negativ retning. Like mange opplever en form for selvkritikk, noe som drar ned selvfølelsen.
Selv etter at beslutningen er tatt, fortsetter hjernen å behandle informasjon på et dypt nivå. De verbale og ikke verbale reaksjonene til nære personer vurderes som en del av avgjørelsen. Sensitive har god selvreflekterende kapasitet, men dette kan bli til selvkritikk. Og selvkritikk kan forvandles til grubling, og grubling igjen tapper deg for energi.
I undersøkelsen sier nærmere 70 % at de har dårlig konsentrasjon. Stress og det å være overveldet fører gjerne til dårlig konsentrasjon. Fortsetter man på samme måte kan det føre til sykdom og eventuelt utbrenthet hvis man ikke tar tak i det i tide. Heldigvis finnes det god hjelp, og mange gode teknikker tilpasset sensitive dersom man skulle trenge det.

Du kan lese mer om høy sensitivitet Harmonis oktobernummer. Se artikkel De fem største blokkeringene.

Informasjonen til artikkelen er hentet fra den Internasjonal undersøkelsen som omhandlet høysensitive, arbeidslivet og stress. Den ble utført av nederlandske drs. E.N. Bergsma, og Lian Kirksæther var ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen.

Lian Kirksæther har mange års erfaring som Coach, og holder kurs og foredrag i inn- og utland. Hun er blant annet sertifisert i Psychotherapy with HSPs program med dr. Elaine Aron og HSP for Mental Health Professionals, AADP, USA. Lian Kirksæther har skrevet mange artikler, gitt ut boken «Sensitiv og Sterk!», og nettkurs med samme navn.
Lian Kirksæther er leder av organisasjonen Høysensitiv Norge og har vært med å arrangere konferanser med tema høysensitiv og arbeidsliv. For mer info: www.liank.no

Likte du denne artikkelen.
Se også nettmagasinet.
Der kan du lese om duen Martha, fluorittens healende egenskaper, villappelsinolje, miljøtips, artikkelen ”Det tredje øret”, artikkelen ”Høysensitivitet de fem største blokkeringene” med mer. Du vil også finne flere bilder, annonser og liknende.

Flere artikler om liknende temaer

Numerologi: Tallet 2

Numerologi: Tallet 2

Av Annekarin Athena Angelina Lyyshaug Er du en toer født den 2., 11., 20, og 29. i måneden, vil første avsnitt i denne artikkelen være spesielt interessant...

En ny drøm  vil leves

En ny drøm vil leves

av Per Henrik Gullfoss Vi er i ferd med å våkne til forståelsen av at vi er sjeler som skaper vår egen virkelighet i den vakre lekegrinden som jorden byr på....

Det åndelige dilemmaet

Det åndelige dilemmaet

Av Per Henrik Gullfoss Noen av oss begynner å søke etter noe mer, rett og slett fordi vårt hjerte og vår fornuft sier at det må være en større sannhet enn...

Virussykdommen

Virussykdommen

Av Dag-Rune Linnerud Forestill deg at du bor på en planet der nesten alle lider av en virussykdom. I mer enn hundre år har aller fleste lidd av den samme...

Numerologi

Numerologi

 Av Annekarin Athena Angelina Lyyshaug www.tarotnorge.net Numerologi er en 2500 år gammel vitenskap om tallenes universelle betydning. Numerologi historikk....