Frøya i krig og kjærlighet

Verdens mytologier er fulle av krigsguder. Det samme gjelder for kjærlighetsgudinner. Frøya er en av de få, kanskje den eneste, som rommer begge deler.

I Vikingtiden ble hun ansett for å være den som hadde størst innsikt i magi og kunnskap om overnaturlige krefter. Hun delte mye av denne kunnskapen med Odin, som anvendte den til sine egne formål. Frøya er en gudinne som tar konsekvensen av ideen om at alt er tillatt i krig og kjærlighet.

Hun var tett forbundet med naturen og dyrenes kraft.  Til tider ble Frøya omtalt som både purke og søye. Ikke som en fornærmelse, men som en erkjennelse av at hun var gudinne for overflod, frodighet og seksualitet.

Dyrene en gud blir forbundet med sier veldig mye om denne gudens natur.
Frøyas vogn ble trukket av to katter.

Tor, som var angrepsvillig, stri, direkte og sterk hadde geiter som trekkdyr på sin vogn når han reiste over himmelen og lagde torden (Tor-dønn).

Odin ble transportert rundt av ulver, noe som gir oss hint om hans kraftfulle og nådeløse natur.

Frøya ble derfor ansett for å være mer katteaktig: Sensuell, fleksibel og hele tiden klar til å slå ned på sitt bytte. Det kunne være noen hun hadde seksuell interesse av, eller noen hun bare ville leke med, slik katter gjør.

Hun er sterkt knyttet til makten en magnetisk tiltrekningskraft og seksualitet kan gi deg. Hun var aldri involvert i saker som moderskap og fødsler. Hennes natur var et uttrykk for den uavhengige og selvstendige kvinnelige kraften. Hun var forbilde og ideal for kvinnelige krigere, som gjerne ble kalt skjoldmøyer.

For en kvinne var(er)? det å få barn et alvorlig rollebytte. Det vil da være naturlig å bruke din kraft til å forsvare og nære familie og barn, istedenfor å «fortære» menn og sloss med de metodene og våpnene du hadde tilgjengelig.

Det er lett å merke seg at i mytene var ofte de andre gudene og de mannlige vikingenes forhold til Frøya litt vanskelig og utfordrende. Hun var den typen gudinne som går inn i manneklubben og ”drekker” og sloss og leker med «gutta». Det er vanskelig for mennene å få makt og kontroll over en slik skikkelse. Frøya gjør akkurat det som passer henne, deriblant å elske med nøyaktig hvem hun vil, når hun vil.

Hvis hun har lyst på noe, som et fantastisk halskjede (Brisingamen), deler hun gladelig seng med fire dverger for å få det hun ønsker seg.  Jotnene kjenner også til hva hun har å by på og går til tider litt amok med begjær etter denne sanselige gudinnen.  I Trymskvida er jotunkongens høyeste ønske å gifte seg med Frøya. En annen Jotun lovet å bygge en ugjennomtrengelig mur som beskyttelse for gudene, hvis han fikk Frøya som lønn for strevet.

Hun er prakteksempel på en gudinne som uhemmet følger sitt begjær og sine lyster.

Vi vet at Frøya var en veldig viktig og betydningsfull gudinne, men vi vet allikevel nesten intet om hvordan man dyrket henne i vikingtiden.

Freya av Arthur Rackham

Det kan komme av to ting. For det første kan det hende at hun var en provokasjon mot det maskuline behovet for å dominere dagsorden med sin styrke og kraft.  Det kan også komme av at de som i ettertid har overbrakt kunnskapen om vikingtidens skikker stort sett var kristne prester.  Det kan rett og slett være slik at prestene ikke ønsket å omtale hvordan man i praksis dyrket en gudinne som sett med deres øyne var ganske skamløs og syndefull.

I de sagnene vi kjenner til blir hun ofte anklaget av gudene for å være promiskuøs og ligge med gud og hvermann. Det fremstilles som noe tvilsomt og ikke helt ærefullt. Samtidig er det klart at mange av de andre gudene nøt hennes gunst. Denne dobbeltmoralen er jo også i dag ganske vanlig blant en god del mannfolk.

Samtidig var idealet om sterke kvinner en viktig del av det som gjorde Vikingene så sterke. En av grunnene var at en del kvinner, som ble omtalt som skjoldmøyer, deltok i kamphandlingene. Disse kvinnene ble akseptert som likeverdige krigere med mennene.  Andre kvinner tok ansvar for gårdsdriften og alt arbeidet hjemme, når Vikingene var ute på krigs og handelstokt.

Det gjorde at du fikk en mengde selvstendige og uavhengige kvinner som var fullt klar over sin egen makt og betydning. De kontrollerte nøklene til gården og hadde svært stor innflytelse på det meste. I Trymskvadet er en av de tingene Tor utstyres med, når han kler seg opp som Frøya som brud, et stort nøkleknippe som henger i beltet.

Det er ingen tilfeldighet at et av de viktigste ordtakene fra Vikingtiden var at du måtte stole på «eige mått og mægin». Egen kraft og styrke.  Du måtte ta skjebnen i egne hender og skape det du ønsket med ditt liv.

Frøya i dvergenes hule av Louis Huard

Noe som kan gi oss en ide om hvilken betydning Frøya hadde for samfunnet på den tiden, er en historie fra Island fra år 1000.- Da var det en mann, Hjalti SKjeggasson, som kalte Frøya en kvinnelig kjøter på det Islandske Alltinget (Tilsvarende vårt Storting). Han ble øyeblikkelig landsforvist og erklært fredløs.

Frøya var ikke bare gudinne for krig og kjærlighet. Hun var også knytte til fruktbarhet og velstand. Det at hun ble sagt å kunne gråte tårer av gull, sier oss noe om dette. Også på den tiden var gull et verdifullt materiale. Det var blant annet råvaren som dvergene brukte da de smidde magiske gjenstander som Tors hammer, Odins spyd, skip som kunne brettes sammen og puttes i lommen og galter som var selvlysende og kunne fly av sted.  Selv når Frøya gråt, skapte det gull. Som husfrue i lystens husholdning er det en selvfølge at hun ble forbundet med frodighet, vellyst og velstand.

Retten til å styre sin egen seksualitet og velstand, har vært en sterk kraft i de nordiske landene helt siden vikingtiden. Til og med i dag er det kulturer og mennesker i andre land som synes at nordiske kvinner er alt for promiskuøse og lette på tråden og ikke helt forstår hva som er god moral og anstendig oppførsel.  Det anerkjenner ikke at deres plass er å gå i løpestreng mellom kjøkkenet og barnerommet. Eller som tyskerne gjerne kaller det: Kinder, Küche Kirche eller  Barn, Kjøkken og Kirke.

I dag er det mange kvinner og for så vidt menn, som kan være dypt takknemlige for den påvirkningen Frøya har hatt på oss som samfunn og enkeltindivider. Denne vakre og sanselige gudinnen. For liv og død, seksualitet og overflod.

Likte du denne artikkelen.
Se også nettmagasinet.
Der kan du lese om duen Martha, fluorittens healende egenskaper, villappelsinolje, miljøtips, artikkelen ”Det tredje øret”, artikkelen ”Høysensitivitet de fem største blokkeringene” med mer. Du vil også finne flere bilder, annonser og liknende.

Flere artikler om liknende temaer

USA: Demokratiets død?

USA: Demokratiets død?

USA sitt horoskop og dagsrapport for «kuppet» i kongressen.Av Per Henrik Gullfoss Jeg sitter og ser på at kongressen i USA er stormet. Dette er landet som...

En ny president

En ny president

En kort analyse av Joe Bidens horoskop Av Per Henrik Gullfoss Gjort på dagen da han ble erklært som vinner av presidentvalget 2020 ] Joe Bidens horoskop...

En liten historie

En liten historie

Av Per Henrik Gullfoss For å fortelle deg litt om hvilken rakett du sitter på: For 200.000 år siden befant de første menneskene av vår rase, homo sapiens, seg...

Lær å se energi – rutenett

Illustrasjon til artikkelen Lær å se energi av Marbella Barajas. Magasinet Harmoni nr 4 2020. Klikk på bildet og kopier eller lagre det slik at du kan skrive...

Numerologi: Tallet 2

Numerologi: Tallet 2

Av Annekarin Athena Angelina Lyyshaug Er du en toer født den 2., 11., 20, og 29. i måneden, vil første avsnitt i denne artikkelen være spesielt interessant...